De populairste karperhengels onder vissers – Top 6

Zoek jij een goede karperhengel, of zelfs meerdere karperhengels? De meest voorkomende manier van karpervissen is het zogeheten “statisch vissen”. Hier zet je meerdere karperhengels uit, en wacht je totdat de karpers bijten.

Karpers zijn inactief in de koude wintermaanden. In de herfst en winter kan je beter op actieve vissen, zoals snoeken gaan jagen, bijvoorbeeld met snoekhengels. Bovendien, werkt karpers vangen met kunstaas simpelweg niet, daarom wordt aangeraden om boilies te gebruiken.

Wat zijn goede karperhengels?

Officieel is een goede karperhengel minimaal 3,6 meter lang, en erg stug. Hij is erg stevig omdat je er zwaar lood mee weg wilt werpen, en omdat de karper een erg sterke vis is. Je wilt immers niet dat je hengel breekt als je beet hebt.

Over karperhengels valt veel te zeggen. Zo heb je hele dure karperhengels (€ 500,-) en hele goedkope (€ 20), als je er meerdere aanschaft (gemiddeld 3) dan kan de prijs nogal oplopen. Gelukkig hoeft dit niet, want de kwaliteit van hengels rond de €100,- is vaak ook al degelijk.

Testcurve… eh wat?

Karperhengels heb je als vaste hengel en als werphengel. Een werphengel heeft een testcurve. De testcurve van een vishengel geeft aan hoeveel deze doorbuigt. Dit is belangrijk om te weten voor de parabolische actie van het werpen van de hengel. Terwijl te veel doorbuigen niet goed is, gezien een karper een sterke vis is en de hengel stug moet zijn. Om het makkelijk te maken heb ik een grafische weergave gemaakt van deze testcurve.

De gemiddelde karperhengel is 3,6 meter lang (12ft) en heeft een testcurve van 1,25 kg (2.75 lbs).


Chub Outkast Plus MKII | Karperhengel | 12ft | 2.75lb

Chub Outkast Plus MKII | Karperhengels | 12ft | 2.75lb

Bekijk deze vishengel bij Raven ›

Deze karperhengel is 3,65m lang en weegt slechts 347 gram, dankzij het slimme carbon ontwerp. De blank is matzwart van kleur, en het logo is met een laser aangebracht op de onderkant van de blank. Verder heeft de hengel een Japanse schrink handvat voor comfort.

De hengel is in twee delen te breken voor het vervoer, dan is de hengel 1,83m lang. Hij heeft een exclusieve Chub DPS Gunsmoke reel seat, wat exclusief is voor de Chub hengels. Het merk Chub is wereldwijd veel verkocht, dankzij de prettige prijs-kwaliteit verhouding.

Handdeel: ABV
Lengte: 3,66 m
Type: Werp karperhengel
Merk: Chub
Testcurve: 2,75
Prijs: € 100,-

✔️ Japanse schrink-handvat (krimpfolie)
✔️ Slank design
✔️ Ook beschikbaar in 3 lbs t/m 3,5 lbs
✔️ Opvolger van de bekroonde hengel de Outkast


Vaste hengel Mitchell Impact R Carpodrome 11.00m

Vaste hengel Mitchell Impact R Carpodrome 11.00m

Bekijk deze vishengel bij bol.com › Bekijk deze vishengel bij Raven ›

Deze vaste hengel is speciaal ontwerpen voor het vast vissen op kapers. Dit zie je ook terug in de kwaliteiten van de hengel, hij is licht maar stug. Belangrijk is dat de hengel stevig is, en dat er een goede schokdemper op zit. Dit is bij de Mitchel Impact R Carpodrome de combinatie van de progressieve actie, en een elastiek (niet meegeleverd).

Met een transportlengte van 1,57m is hij relatief klein, maar dankzij de oversteeksluitingen kan deze karperhengel tot wel 11 meter lang worden. Vind je dit te lang? Dan is de Mitchell Impact R Carpodrome ook in 8 en 9,5 meter beschikbaar.   

Handdeel: Carbon
Lengte: 11 m
Type: Vaste hengel
Merk: Mitchell
Testcurve: NA
Prijs: € 115,-

✔️ Zeer sterke constructie
✔️ Hoge kwaliteit

✔️ Geschikt voor commerciële karpervijvers


Shimano Carp Tribal TX-9 | Karperhengel | 13ft | 3.00lb

Shimano Carp Tribal TX-9 | Karperhengels | 13ft | 3.00lb

Bekijk deze vishengel bij Raven ›

Deze kanjer is voor de grote karpers. Grote karpers kunnen hard vechten, dus wil je kans maken om een joekel te vangen dan heb je echt een goede hengel nodig. De Shimano Carp Tribal TX-9 is zo’n goede karperhengel. Met de Nano-Alloy technologie voelt hij licht en soepel in de hand.

Maar dankzij de HPC300 en de Fuji sic K-type geleidenogen, wat staat voor een goede ruggengraat en een fijne lijnvoering, vang je die karpers als ze eindelijk happen. Ook het uitgooien van de hengel voelt geweldig, je gooit soepel met een parabolische beweging het lood in het water.

Handdeel: EVA
Lengte: 3,96 m
Type: Werp karperhengel
Merk: Shimano
Testcurve: 3 lbs
Prijs: € 410,-

✔️ Nano-Alloy technologie
✔️ Stugge hengel

✔️ Fuji sic K-type geleidenogen
✔️ Uitstekende kwaliteit


Greys GT2 50 – Karperhengel Cork – 12ft – 3.00lb

Greys GT2 50 - Karperhengel Cork - 12ft - 3.00lb

Bekijk deze vishengel bij bol.com › Bekijk deze vishengel bij Raven ›

Deze Britse fabrikant is een grote speler in de hengelsport, zelf claimen ze de leider te zijn in de hengels van middenprijs klasse. Hun assortiment is erg breed en gevuld met allemaal vis gerelateerde spullen. Over hun karperhengels is goed nagedacht door hun experts in het karperteam.

Zo is de Greys GT2 50 een opvallende hengel met verbluffende visprestaties. De blank van deze hengel is lang en slank. Plus gemaakt van 1K Carbon dus ook nog eens licht, ideaal voor verre parabolische worpen. Het drillen (vechten met de vis) is met deze hengel ook fijn, en deze hengel zorgt ervoor dat je het wint van de karper!

Handdeel: Kurk
Lengte: 3,66 m
Type: Werp karperhengel
Merk: Greys
Testcurve: 3 lbs
Prijs: € 130,-

✔️ Licht gewicht
✔️ Deluxe Fuiji DPS 18 reel seat
✔️ Anti-Frap tip geleider (sensitief)
✔️ Hoogwaardige kwaliteit
Let op: de afbeeldingen bij bol.com en Raven kloppen niet.


Eurocatch Fishing Impact Carp | Karperhengel | 12ft | 2.75/3lbs

Eurocatch Fishing Impact Carp | Karperhengel | 12ft | 2.75/3lbs

Bekijk deze vishengel bij bol.com › Bekijk deze vishengel bij Raven ›

Deze karperhengel is ideaal, hij is klein van prijs en voldoet aan de eisen van een goede karperhengel (3,6m & 2,75 testcurve). De blank van de hengel is mooi glanzend zwart. En door de testcurve van 2,75/3lbs werkt hij mee aan een mooie parabolische afgooi.

De afwerking is strak, de geleidenogen zijn van goede kwaliteit, en het handvat houdt fijn vast. Echter zijn er maar 6 geleidenogen, dit is wat weinig voor zo’n lange hengel. Maar deze hengel wordt aangeraden vanwege de betrouwbare prijs-kwaliteit verhouding.

Handdeel: ABV
Lengte: 3,66 m
Type: Werp karperhengel
Merk: Eurocatch
Testcurve: 2,75-3 lbs
Prijs: € 50,-

✔️ Voordelige koop
✔️ Glanzend zwarte blank

✔️ Gemiddelde karperhengel


FISH-XPRO Carpset Pro Improve Set – 3-Rod – Karperhengelset

FISH-XPRO Carpset Pro Improve Set - 3-Rod – Karperhengelset

Bekijk deze vishengelset bij bol.com › Bekijk deze vishengelset bij Raven ›

Deze FISH-XPRO karperset is helemaal compleet, en heb je er helemaal geen omkijken meer naar. In deze set zitten drie karperhengels, drie karpermolens met vrijloopsysteem en lijn, drie elektrische beetmelders inclusief batterij, drie swingers, drie achtersteunen, rodpod en een handige opbergtas. Zo ben je na het aanschaffen van deze karperset klaar om te gaan vissen!

Het fijne aan deze karperset is dat de swingers erg gemakkelijk aan de lijn te bevestigen zijn, en ook soepel loskomen als je beet hebt. De hengels zijn stevig, en ideaal om statisch mee te vissen. Al met al is deze karperset van goede kwaliteit, en zijn er op alleen maar tevreden reviews te vinden.

Handdeel: Kunststof
Lengte: 3,65 m
Type: Vaste karperhengel
Merk: Fish-XPRO
Testcurve: NA
Prijs: € 125,-

✔️ Complete set
✔️ Stugge karperhengels
✔️ Ideaal voor een beginnend visser
✔️ Fijne swingers
Molen aan de lichte kant