Welke boilies kopen? Info & top 5

Informatie over boilies:

Wat zijn boilies?

Boilies zijn gekookte deegballetjes, en ze zijn in allerlei verschillende smaken, geuren, en kleuren beschikbaar. Het verschilt welke vis je wilt vangen welke boilies je nodig hebt. Bovendien kan het zo zijn dat de vissen uitgekeken raken op een smaak, dus daarom is het nuttig om zo nu en dan te wisselen van smaak. Als je ergens gaat vissen waar vaak gevist wordt is een unieke smaak ook aan te raden.

Waarom boilies gebruiken?

Boilies zijn gemaakt van deeg, maar gekookt. Hierdoor vallen ze in vergelijking met brood minder snel van de haak (ze weken minder snel). Bovendien hebben boilies een harde buitenkant en zullen ze niet snel door kleine vissen worden opgegeten terwijl je op grote vissen jaagt.

Welke vissen kan je vangen met bolies?

Welke smaken boilies is een samenvatting van allerlei berichten op verscheidene fora, en via YouTube filmpjes van ervaren vissers. Er is gekeken naar welke smaken het meest genoemd werden en waar het meest mee gevangen werd. Dit betekent dat er natuurlijk ook eigenwijze vissen zijn die wel happen op andere boilies dan aangeraden in onderstaand schema.

Vis:Natuurlijk voedsel:Moeilijke eter?Grootte boilies:Boilies smaken:
KarperInsecten, planten en larvenNeeGeen voorkeurZoete aardbeien, vismeel, kruidige smaken. Maar eet alle gekke smaken.
BarbeelBodemdieren, en kleine visjesNeeKleinKaas, maden, vismeel, aardbeien
MeervalVissen, wormen, slakken, kikkers, kleine zoogdieren en vogelsJaGrootVismeel
BrasemBodemvoedsel, maden, castersDeelsKleinVoornamelijk zoete smaken: aarbeien, zoete maïs, zoetstoffen en vanille. Maar soms ook Trouvit, monstercrab en vismeel.
ZeeltWaterslakken, erwtenmosseltjes, kreeftachtigen, insectenlarven en platendelenNeeMiniVariëteit aan smaken
GiebelInsecten, planten en larvenNeeMiniZoete aardbeien, vismeel, kruidige smaken, eet alles.
WindeKleine witvis, muggenlarven, muggen en wormenNeeKleinWitvis, zoete aardbeien, vismeel, kruidige smaken eet alles.
Let op: Voor sommige van bovenstaande vissen geldt een visserswet. Lees je dus in voordat je gaat vissen.

Zelf boilies maken

Hoewel het voor de hand ligt om boilies te kopen, worden deze ook door sommige vissers zelf gemaakt. Dit is dus ook altijd een optie als je het gevoel krijgt dat de vissen niet willen happen. Zo kun je zelf de ingrediënten bepalen, zoals de flavour en het eiwitgehalte.


Top 5 Boilies:

Aan de hand van deze informatie, en informatie uit verscheidende vissersfora, en verschillende YouTube video’s van ervaren vissers is de volgende top 5 gekomen:


JVS Frutty | Fluor Pop-Up Boilie | 10mm | 50g

JVS Frutty | Fluor Pop-Up Boilie | 10mm | 50g

Bekijk deze boilies bij bol.com › Bekijk deze boilies bij Raven ›

✔️ Geschikt voor: Giebel, Winde, Zeelt, Brasem en Barbeel

JVS is opgezet door witvisser Jan van Schendel, een ervaren visser met verstand in de hengelsport. Deze boilies van JVS hebben een fluor kleur, hierdoor kan je ze nog makkelijk zien als ze in het water zitten. Zo kan je dus eenvoudig controleren of deze nog aan de haak zitten.

Bovendien zijn de boilies van JVS van hele goede kwaliteit, zo beweren ze dat ze tot 24 uur hard blijven onderwater. Ook hebben deze balletjes een optimaal drijfvermogen, zo word het nog aantrekkelijker voor de vissen om te happen.

Diameter: 10 mm
Merk: JVS
Smaak: Frutty
Gewicht: 50 gr
Prijs: € 9,-

✔️ Drijft goed
✔️ 24 uur harde buitenkant

✔️ Makkelijk te zien onderwater
✔️ Hoge kwaliteit
✔️ Vele andere smaken, groottes, gewichten en ook in non fluor beschikbaar


Pro Line Juicy Pineapple – Boilies – 20 mm – 1 kg

Pro Line Juicy Pineapple - Boilies - 20 mm - 1 kg

Bekijk deze boilies bij bol.com › Bekijk deze boilies bij Raven ›

✔️ Geschikt voor: Karper, Brasem, en Winde

Pro Line is een Nederlands bedrijf, met als slogan “The Company With Balls”. Dat geeft aan dat ze gespecialiseerd zijn in het maken van visvoer, en omdat ze hun tijd wijden aan het maken van boilies zijn deze ook van hoge kwaliteit.  

Deze Pro Line Juicy Pineapple boilies hebben een zoete smaak, en zijn dus bovenal geschikt voor het vissen op karpers, brasem en winde. Vissen zien deze smaak niet veel voorbij komen, en zullen dus sneller toehappen! Ook deze boilies hebben een fluor kleur, waardoor hij opvalt als hij in het water ligt.

Diameter: 20 mm
Merk: Pro Line
Smaak: Juicy Pineapple
Gewicht: 1 kg
Prijs: € 15,-

✔️ Ook in 2,5kg en 5kg beschikbaar
✔️ Felle gele fluor kleur

✔️ Blijft lang hard
✔️ Ook in 15 mm verkrijgbaar voor de Giebel en Zeelt


Crafty Catcher Big Hit | Salty Tuna | 20mm | 1kg

Crafty Catcher Big Hit | Salty Tuna | 20mm | 1kg

Bekijk deze boilies bij bol.com › Bekijk deze boilies bij Raven ›

✔️ Geschikt voor: Karper en Meerval

Crafty Catcher is een geweldig merk, en hun assortiment is echt het checken waard. Ze hebben namelijk allerlei verschillende en unieke smaken in hun assortiment, ideaal voor een stek waar veel gevist wordt. Smaken zoals: Hemp & Sweetcorn, Salty Tuna, Caribbean Cocktail, Peanut Pro, King Prawn, Coconut, Garlic, en nog veel meer!

Deze boilie die aangeraden wordt is de Salty Tuna variant, dit is een heerlijke boilie gemaakt van vismeel. De smaak is niet voor niets zoute tonijn. Deze smaak is voor de echte roofvissen die vis eten, zoals de meerval. De meerval eet namelijk zowel levende als dode vissen, en is gek op deze boilies!

Diameter: 20 mm
Merk: Crafty Catcher
Smaak: Salty Tuna
Gewicht: 1 kg
Prijs: € 15,-

✔️ Zoete smaak
✔️ Breed inzetbaar

✔️ Opvallende kleur


Tutti Frutti 20mm – Boilies – 5KG

Tutti Frutti 20mm - Boilies - 5KG

Bekijk deze boilies bij bol.com ›

✔️ Geschikt voor: Karper, Brasem, en Winde

Voervoorvis is een klein bedrijf uit Heerenveen die gespecialiseerd is in het maken van vissenvoer, maar ze hebben ook een bedrijf voor kippenvoer. Het visvoer dat ze maken is voor siervissen, koivissen maar ook voor de alledaagse visser.

Deze tutti frutti boilies die ze hebben gemaakt zijn erg goed voor het voeren van vissen om ze te lokken, maar ook om ze aan de haak te slaan. De boilies zijn met zorg gemaakt, en hebben een redelijk harde buitenkant.

Diameter: 20 mm
Merk: Voervoorvis
Smaak: Tutti Frutti
Gewicht: 5 kg
Prijs: € 25,-

✔️ Zoete smaak
✔️ Breed inzetbaar

✔️ Opvallende kleur


Tasty Baits – KILLER KRILL | BOILIE | 20MM | 5KG

Tasty Baits - KILLER KRILL | BOILIE | 20MM | 5KG

Bekijk deze boilies bij bol.com › Bekijk deze boilies bij Raven ›

✔️ Geschikt voor: Karper, Brasem, en Meerval

Tasty Baits wordt veel verkocht, en populair dankzij de vriendelijke prijs. Echter valt hij volgens de reviews snel uit elkaar, na 2 uur waren ze gehalveerd in grootte. Dit kan voorkomen worden door ze nog even extra te laten drogen om de buitenkant hard te laten worden. Ze zijn broos omdat ze vers geleverd worden.

Deze boilies zijn gemaakt van de smaak krill. Krill is een verzamelnaam van kleine ongewervelde, garnaalachtige zeedieren. En is dus in trek bij verschillende vissen die gewend zijn bodemdieren te eten. De kleine bolletjes zijn gemaakt van vismeel.

Diameter: 20 mm
Merk: Tasty Baits
Smaak: Killer Krill
Gewicht: 5 kg
Prijs: € 25,-

✔️ Valt snel uit elkaar, dus uitermate geschikt voor brasem.
✔️ Geschikt als haakaas

✔️ Gemaakt van echte krill
  Zelf nog laten drogen indien gebruik voor karpers of meerval


Extra tip:

Ook handig voor het karpervissen zijn oliedips/liquid aas. Oliedips zijn een mengsel met aantrekkelijke geuren voor vissen. Deze olie zorgt voor een tijdelijke geurspoor in het water. Door de stroming van het water komt dit ver terecht, en zo lok je de vissen naar jouw stekkie.

Je dipt jouw boilies in de olie, en de stroming doet het werk. Zoals deze van Tasty Baits met scopex flavour, of deze van ProLine met een garlic & robin red geur zodat je de juiste vissen aantrekt! Veel plezier met vissen!

Boilies met oliedips geurspoor