De beste Porta Potti’s op een rij

Op zoek naar een goede porta potti? Hier leggen we uit wat een Porta Potti is en hebben we de beste op een rij gezet.

Wat is een porta potti?

porta potti

Een porta potti is een draagbare chemisch toilet van het merk Thedford. Een draagbaar toilet kan heel handig zijn tijdens het kamperen, zo hoef je niet ’s nachts de tent of caravan uit naar het toiletgebouw. Ook is een porta potti ideaal als kinderen nog niet zindelijk zijn.

De bovenkant van de porta potti bestaat uit een wc-bril en spoelwaterbak. Hier doe je water met een beetje spoelvloeistof in waarmee je de toilet kunt doorspoelen. In het onderste deel zit de tank waar het afval in terecht komt. Ook in deze afvaltank doe je voor gebruik een laagje water met (biologische) toiletvloeistof.

Hoe gebruik je een porta potti?

Porta Potti toilet

Je vult de spoelwaterbak met water en een klein beetje spoelvloeistof. De opening van deze bak zit aan de rechterkant als je tegenover de porta potti staat. Deze knop draai je je open en zo kan je de bak vullen. Hierna doe je ook een laagje water in de afvaltank met wat toiletvloeistof. Als je dit hebt gedaan is hij klaar voor gebruik.

De porta potti heeft een normale wc bril met deksel die je allebei omhoog en omlaag kunt doen. Voordat je begint trek je het handvat van de afvaltank naar voren zodat er een opening verschijnt en het afval de afvaltank in gaat. Je kan dan je behoefte doen, ook poepen is geen probleem op de Porta Potti.

Na gebruik kan je de wc doorspoelen door de pomp aan je rechterhand op en neer te bewegen. Er zijn drie verschillende pompen, een balgpomp, zuigerpomp of een elektrische pomp. Vervolgens sluit je de afvaltank door het handvat naar binnen te schuiven. Dit zorgt ervoor dat er geen luchtjes of water naar boven kan komen.

Hoe leeg je een porta potti?

Niet alle modellen van Thedford hebben een niveau indicator, maar de luxe varianten laten met de kleuren rood en groen weten wanneer de afvaltank vol is.

Als deze vol is, leeg je deze door aan de achterkant de bovenkant los te klikken. Op deze manier kan je het bovenste gedeelte er helemaal vanaf halen. Nu blijft er het onderste gedeelte met afvaltank over. Hiermee loop je naar de plek waar je chemische toiletten mag legen.

Je ziet dan een pijp zitten met dop, deze draai je naar beneden zodat je makkelijk kan gieten. Tijdens het legen druk je op de knop die je ziet, deze zorgt ervoor dat er lucht in de tank komt waardoor het legen een stuk soepeler gaat.

Na het legen draai je de pijp weer terug op zijn positie en draai je de dop weer vast. Daarna kan je de bovenkant weer op de onderkant doen, deze duw je erop en als het goed is klikt hij meteen weer vast.

Hierna is het belangrijk om weer een klein beetje water met toiletvloeistof in de afvaltank te doen en even te controleren of er nog genoeg water in de spoelwaterbak zit.

Bij de meeste Porta Potti modellen krijg je staaltjes van de chemische middelen om ze uit te proberen. Uiteraard is aan jou de keuze of je gebruik maakt van (milieuvriendelijke) chemische middelen. Mocht je die middelen te veel vinden stinken kan je ook een kopje azijn in de afvaltank doen en wat afwaszeep in de spoelbak.

Overzicht van de verschillende modellen

ZithoogteInhoud afvaltankInhoud spoelbakPompGewichtNiveau indicator
Thetford Qube 36540,8 cm21 liter15 literZuigerpomp4,0 kg✔️
Thetford Qube 34532,4 cm12 liter15 literZuigerpomp3,8 kg✔️
Thetford Qube 33530,8 cm10 liter10 literZuigerpomp3,3 kg✔️
Thetford Qube 16540,8 cm21 liter15 literBalgpomp3,9 kg
Thetford Qube 14532,4 cm12 liter15 literBalgpomp3,6 kg
Thetford Excellence 56544,3 cm21 liter15 literElektrisch5,0 kg✔️

Hoe kies je een Porta Potti?

Je wilt natuurlijk weten waar je bij het aanschaffen van een Porta Potti op moet letten. Ze lijken eigenlijk best op elkaar, maar er zijn wel degelijk wat verschillen. De belangrijkste verschillen zit in de zithoogte, de inhoud van zowel afvaltank als spoelwaterbak, de soort pomp, niveau indicator, gewicht en afmetingen.

Zithoogte – Wie gaat hem gebruiken? Als hij meer voor kinderen wordt gebruikt is een laag model erg handig. Maar als je van plan bent hem zelf te gebruiken is een hoger model wel zo fijn.

Inhoud – Hoe vaak ga je hem gebruiken en hoe vaak wil je hem gaan legen? Mocht je hem intensief gaan gebruiken is een grotere afvaltank van 21 liter aan te raden. Ongeacht hoe vaak je hem gaat gebruiken is het sowieso verstandig om hem na 3 dagen te legen.

Pomp – Er zijn drie soorten pompen die ervoor zorgen dat het toilet doorspoelt. Een balgpomp, zuigerpomp en elektrische pomp. De balgpomp werkt een beetje als een harmonicapomp en moet je naar beneden duwen waar je best wat kracht voor nodig hebt, hierdoor gaat deze ook iets sneller kapot. De zuigerpomp trek je eerst omhoog en dan naar beneden en gaat een stuk makkelijker. De Excellence 565 heeft een elektrische toiletknop die op batterijen werkt.

Porta Potti niveau indicator

Niveau indicator – De nieuwe modellen hebben een niveau indicator, alleen de oude versies 165 en 145 niet. Een niveau indicator is wel zo fijn, anders moet je zelf door het gat in de afvaltank kijken of het al tijd is om hem te legen.

Gewicht en afmetingen – Als laatste is het goed om jezelf af te vragen hoeveel ruimte je voor het toilet hebt. Neem je hem mee in de caravan of auto? Hoe hoger de zithoogte hoe meer ruimte hij in beslag neemt. Dit geldt ook voor de tank, hoe groter de inhoud hoe zwaarder hij zal worden als je hem wilt legen.

Lijkt een porta potti je een ideale uitkomst voor je volgende reis? Dit zijn 6 porta potti’s die het meest verkocht zijn en de beste reviews hebben. Ook hebben we gekeken naar hun specificaties en prijs-kwaliteitsverhouding.


Thetford Porta Potti Qube 365

Thetford Porta Potti Qube 365

Bekijk dit toilet bij bol.com › Bekijk dit toilet bij Kampeerwereld ›

Bovenaan staat de Porta Potti Qube 365, dit model is veel verkocht en heeft veel positieve reviews. Het is de ideale draagbare toilet voor op de camping, wat beaamt wordt in de reviews. Hij heeft een netto gewicht van 4 kg en een zithoogte van 40,8 cm waar je comfortabel op kan zitten. De deksel in wc-bril zijn afneembaar.

Het is een grote Porta Potti met afvaltank inhoud van 21 liter. Door de grote tankinhoud blijft hij ook goed op zijn plek staan. Je spoelt de toilet eenvoudig door met de zuigerpomp. Mocht je hem in de caravan of kampeerbus willen installeren is een Hold Down Kit optioneel.

Zithoogte: 40,8 cm
Inhoud afvaltank: 21 liter
Inhoud spoelwaterbak: 15 liter
Gewicht: 4 kg
Niveau indicator: Ja
Prijs: ± € 90,-

✔️ Groot formaat
✔️ Afvaltank van 21 liter
✔️ Met zuigerpomp

✔️ Vaak verkocht
✔️ Niveau indicator


Thetford Qube 345 Porta Potti

Thetford Qube 345 Porta Potti

Bekijk dit toilet bij bol.com › Bekijk dit toilet bij Kampeerwereld ›

De Qube 345 is eigenlijk het zusje van de 365. Deze is kleiner een weegt iets minder zwaar. Hij heeft namelijk een hoogte 32,4 cm wat ideaal is voor kinderen. Ook de tankinhoud is kleiner, hij heeft een afvaltank waar 12 liter in kan en een spoelwaterbak van 15 liter.

Verder heeft ook deze Porta Potti een zuigerpomp, die gemakkelijk te gebruiken is. De niveau indicator geeft aan wanneer de afvaltank vol is. Dit laat hij zien met de kleur rood aan de voorkant. Het ronde design van de Porta Potti zorgt ervoor dat hij makkelijk schoon te maken is.

Zithoogte: 32,4 cm
Inhoud afvaltank: 12 liter
Inhoud spoelwaterbak: 15 liter
Gewicht: 3,8 kg
Niveau indicator: Ja
Prijs: ± € 80,-

✔️ Middelgroot formaat
✔️ Niveau indicator
✔️ Met zuigerpomp


Thetford Qube 335 Porta Potti – Met Hold Down Kit

Thetford Qube 335 Porta Potti - Met Hold Down Kit

Bekijk dit toilet bij bol.com › Bekijk dit toilet bij Vrijbuiter ›

Als je specifiek op zoek bent naar een kleine Porta Porti is deze Qube 335 geschikt. Hij heeft een zithoogte van 30,8 centimeter. Toch te laag? Dan kan je er ook altijd nog iets onder zetten. Dit toilet heeft een kleine tankinhoud van 10 liter bij zowel de afvalbak als de spoelbak.

Bij dit draagbare toilet krijg je standaard een Hold down kit. Deze kan goed van pas komen in de caravan of op de boot waar stabiliteit belangrijk is. Met deze kit bevestig je de Porta Potti aan de vloer zodat hij niet verschuiven.

Zithoogte: 30,8 cm
Inhoud afvaltank: 10 liter
Inhoud spoelwaterbak: 10 liter
Gewicht: 3,3 kg
Niveau indicator: Ja
Prijs: ± € 115,-

✔️ Klein formaat
✔️ Niveau indicator
✔️ Met zuigerpomp

✔️ Met bevestigingskit aan de vloer


Thetford Qube 165 Porta Potti

Thetford Qube 165 Porta Potti

Bekijk dit toilet bij bol.com › Bekijk dit toilet bij Vrijbuiter ›

De Thetford Qube 165 Porta Potti is al langer op de markt en een iets oudere variant. Maar ook dit toilet doet gewoon wat hij moet doen. In plaats van een zuigerpomp heeft deze een balgpomp. Hier heb je iets meer kracht voor nodig, maar werkt prima. Het is een grote variant met de afmetingen 41,4 cm hoog, 38,3 cm breed en 42,7 cm diep.

Net zoals de andere is hij gemaakt van duurzame kunststof van hoge kwaliteit. Hij heeft ook een grote afvaltank waar 21 liter inhoud in past, hierdoor is hij zeer geschikt voor intensief gebruik. Hij heeft helaas geen niveau indicator hoe vol de afvaltank is. Omdat hij al langer op de markt is heeft hij een heleboel reviews, waarvan er géén een negatief is.

Zithoogte: 40,8 cm
Inhoud afvaltank: 21 liter
Inhoud spoelwaterbak: 15 liter
Gewicht: 3,8 kg
Niveau indicator: Nee
Prijs: ± € 80,-

✔️ Groot formaat
✔️ Afvaltank van 21 liter

✔️ Veel positieve reviews
➖ Geen niveau indicator
➖ Balgpomp iets minder fijn


Thetford Qube 145 Porta Potti

Thetford Qube 145 Porta Potti

Bekijk dit toilet bij bol.com › Bekijk dit toilet bij Kampeerwereld ›

De Qube 145 Porta Potti is het zusje van het basismodel hierboven. Hij is kleiner en heeft formaat van 33,0 cm hoog, 38,3 cm breed en 42,7 cm diep. Alleen de hoogte is dus anders. De afvalbak heeft een inhoud van 12 liter en de spoelwaterbak van 15 liter.

Hij is voorzien van geïntegreerde dekselsluiting en een uitsparing in de deksel waardoor je hem makkelijk kunt openen. Naast kamperen is zo’n Porta Potti ook ideaal tijdens het verbouwen wanneer de wc niet beschikbaar is. Dankzij de schenktuit op de afvaltank gaat legen eenvoudig, en zonder spatten dankzij de witte beluchtingsknop.

Zithoogte: 32,4 cm
Inhoud afvaltank: 12 liter
Inhoud spoelwaterbak: 15 liter
Gewicht: 3,6 kg
Niveau indicator: Nee
Prijs: ± € 60,-

✔️ Middelgroot formaat
✔️ Afvaltank van 12 liter

➖ Geen niveau indicator
➖ Balgpomp iets minder fijn


Thetford Excellence 565

Thetford Excellence 565

Bekijk dit toilet bij bol.com › Bekijk dit toilet bij Vrijbuiter ›

Ben je meer van glamping? Dan is de Thetford Excellence 565 iets voor jou. Het is de meest luxe Porta Potti van Thetford op dit moment. Hij is er in twee modellen. De 565P heeft een zuigerpomp om de wc door te spoelen en de 565E heeft een elektrische pomp die gebruik maakt van 6 AA batterijen. Je hoeft dan alleen nog maar op de knop te drukken en hij spoelt door.

Verder zijn de twee modellen hetzelfde. Ze zijn 44,3 cm hoog waardoor je minder door je benen hoeft om te gaan zitten. Ook hebben ze allebei een niveau indicator voor de afvaltank én spoelwaterbak. Aan de onderkant zit een handig opbergvak die je kan kantelen om te openen waar een wc-rolhouder in zit.

Zithoogte: 44,3 cm
Inhoud afvaltank: 21 liter
Inhoud spoelwaterbak: 15 liter
Gewicht: 5,0 kg
Niveau indicator: Ja
Prijs: ± € 145,-

✔️ Luxe groot formaat
✔️ Met niveau indicator voor spoelbak
✔️ Met wc-rolhouder

✔️ Elektrische of zuigerpomp


Hoe ziet zo’n Porta Potti er uit?

Een filmpje van een Thetford Qube kan erg handig zijn. Zo krijg je meteen een idee hoe groot de draagbare toiletten zijn. In het filmpje wordt Engels gesproken.

Filmpje van de Thetford Qube 365


Handleidingen van de Porta Potti’s

Op zoek naar een gebruikershandleiding? Of wil je deze alvast even bekijken voor het aanschaffen? Hier hebben we ze op een rij gezet. De handleidingen komen direct van de Thedford Europa website.

Handleiding van Thetford Qube 365
Handleiding van Thetford Qube 345
Handleiding van Thetford Qube 335
Handleiding van Thetford Qube 165
Handleiding van Thetford Qube 145
Handleiding van Thetford Excellence 565