Welke soorten koelboxen zijn er?

Alles wat je wilt weten over koelboxen! We hebben voor je de meest gevraagde vragen onder elkaar gezet, en de antwoorden gezocht voor je. Want een koelbox kopen, kan best lastig zijn!

Want wat zijn de verschillen tussen koelboxen? Wat is het verschil tussen een passieve en actieve koelbox? Wat is het verschil tussen een thermo elektrische koelbox en een compressor koelbox?

Er zijn 5 soorten koelboxen:

  • Passieve koelbox
  • Actieve koelbox
  • Thermo-elektrische koelbox
  • Compressie koelbox
  • Absorptie koelbox

Hoe deze verschillende soorten koelboxen werken, leggen we in dit artikel uit.


Wat is een passieve koelbox?

Een passieve koelbox is een koelbox die geen gebruik maakt van elektriciteit. Door de isolatiewanden ontsnapt de koelte niet snel, vooral niet als hij niet al te vaak open wordt gedaan. Door het gebruik van koelelementen blijft de inhoud van de koelbox koel.

Koelelementen moet je in de vriezer stoppen voor gebruik. Langzaam ontdooien deze koelelementen, en langzaam wordt de inhoud warm. Hij koelt dus passief.

Passieve koelboxen zijn goed te gebruiken voor dagjes weg waar de lunch koel moet blijven. Echter, duurdere passieve koelboxen kunnen wel tot 16 uur goed isoleren.

passieve koelbox

Wat is actieve koelbox?

Een actieve koelbox is een koelbox die werkt op stroom. Vaak maken deze koelboxen ook gebruik van de isolatietechniek van de passieve koelbox, dus kunnen ze ook zonder stroom de inhoud koel houden.

Er zijn verschillende soorten actieve koelboxen, compressie koelboxen, absorptie koelboxen, thermo elektrische koelboxen en hybride koelboxen (die vaak meerdere eigenschappen van de andere koelboxen bezitten).


Wat is een thermo elektrische koelbox?

De grondlegger van de thermo elektrische koelbox is de Franse natuurkundige Peltier, met zijn Peltier element uitvinding. Het Peltier element is een elektrisch component wat gebruikt wordt om warmte te verplaatsen van een koude naar een warme plek of om een elektrische stroom op te wekken uit een temperatuurverschil.1

Voordelen thermo elektrische koelbox:

✔️ Goedkoop
✔️ Relatief licht
✔️ Geschikt voor in de auto
✔️ 12V, 24V en 230V aansluiting
✔️ Verwarmingsfunctie (niet altijd)

Nadelen thermo elektrische koelbox:

➖ Koelen is afhankelijk van omgevingstemperatuur
➖ Ventilator maakt (veel) geluid
➖ Kwaliteit vaak laag door de concurrentie oorlog (market of lemons)


Wat is een compressie koelbox?

Een compressie koelbox is een ingewikkelde koelbox met dezelfde isolatie techniek als de meeste koelkasten. Dit zorgt ervoor dat een compressie koelbox kan vriezen, en heel koel eten kan bewaren zonder afhankelijkheid van de omgevingstemperatuur.

Omdat de compressie koelbox zo goed kan koelen, en zelfs kan vriezen is hij zeer geschikt om bederfelijke producten of medicijnen in te bewaren. Aangezien hij tegelijk kan koelen en vriezen (verschillende vakken). Daarnaast werkt hij in tegenstelling tot de absorptie koelbox ook als hij scheef staat.

Hoe werkt een compressie koelbox?

Achter een compressiekoelbox zit ingewikkelde thermo elektronica techniek, die niet eenvoudig uit te leggen is. Een compressie koelbox heeft een compressor, een motor en een pomp om de koelvloeistof te verplaatsen. Vandaar dat de compressiekoelbox best wat geluid maakt.

Hoe een compressie koelbox werkt is te zien in de grafische weergave. De werking in woorden: de compressor verwijderd warmte uit de lucht door middel het verdampen van de hitte in het koelmiddel in gasvorm.

De hitte wordt afgegeven aan metalen spiralen die het vervolgens aan de lucht vrij geven. Een compressor comprimeert de lucht, en hier wordt het warme gas naar buiten geduwd, en het koude gas is inmiddels vloeibaar geworden.

Omdat het koude gas vloeibaar is geworden gaat het niet met het warme gas mee naar buiten, maar wordt het naar binnen getrokken. Dit is een cirkel, en daarom gaat de compressie koelen als hij merkt dat er warme lucht in de koelbox ontstaat. 2

Voordelen compressie koelbox:

✔️ Hoog koelvermogen
✔️ Met vriesfunctie
✔️ Koelruimte zonder obstakels
✔️ Energie efficiënt
✔️ Vaak met accu beschermer (auto)
✔️ Meest verkocht

Nadelen compressie koelbox:

➖ Zwaar
➖ Compressor maakt geluid (geluid van een koelkast, aanslaan, brommen, afslaan)


Wat is een absorptie koelbox?

Een absorptie koelbox werkt door middel van een absorptiekoelsysteem. Dit is een koelsysteem met twee verschillende vloeistoffen, waar geen luchtbellen in mogen zitten voor optimale werking. Vandaar dat hij ook horizontaal moet blijven staan. Een advies tegen luchtbelletjes in de vloeistofleidingen is om de koelbox 1 nacht op zijn kop te laten staan voor gebruik.

De warmte van binnen de koelbox wordt door de ene vloeistof aan de andere gegeven. Die andere vloeistof geeft het vervolgens aan de buitenlucht af.

Omdat hij met twee verschillende vloeistoffen werkt, die automatisch werken geeft deze koelbox geen geluid. Er zit geen motor of compressor in die geluid kan maken.

De koelbox is populair onder de campinggasten omdat hij geluidloos is. Zo kan hij in de tent staan, bijna naast het hoofdeinde van je matje en je zult alsnog lekker kunnen slapen. Ook het feit dat een absorptie koelbox op verschillende energiebronnen kan werken is een groot voordeel.

Voordelen absorptie koelbox:

✔️ Geluidloos
✔️ Werkt vaak op 12V, 230V en gas
✔️ Geschikt voor de auto
✔️ Populair onder de kampeerders

Nadelen absorptie koelbox:

➖ Koelen vaak afhankelijk van de buitentemperatuur
➖ Moet horizontaal staan om te werken


1 Bron: Kampeerwereld
2 Bron Sara Dellinger