Hoe kies je een slaapzak? Waar let je op?

Weet je niet precies waar jouw slaapzak aan moet voldoen? Vind je het lastig om een slaapzak te kiezen? Weet je niet war je op moet letten?

Bij het zoeken naar slaapzakken komen verschillende termen naar boven drijven zoals: TOG waardes, materiaalgebruik, isolatietechniek, afmetingen, zomerslaapzak, winterslaapzak en 4 seizoenen slaapzak. In dit informatieartikel worden de basics van slaapzakken uitgelegd, zodat het voor iedereen makkelijk moet zijn om een goede slaapzak te kiezen.

Dat betekent dat er wellicht ook vragen door je hoofd heen spoken zoals  “Is het erg dat de TOG waarde gelijk is aan 0,5?” “Wat verschil tussen zomerslaapzak en winterslaapzak?” “Wat is een 4 seizoenenslaapzak?” Dit artikel is bedoeld om al deze vragen te beantwoorden.


Comfort temperatuur

Wat is comfort temperatuur? Comfort temperatuur is op welke temperatuur het prettig is om in de slaapzak te gaan slapen.

Ga je bijvoorbeeld in de zomer kamperen in Zuid Frankrijk, of de Kilimanjaro beklimmen? Dan doe je dat niet met dezelfde slaapzak, omdat het niet comfortabel is.


Zomerslaapzak

Een zomerslaapzak heeft een hoge comfort temperatuur, deze zal dus ook niet veel isolatie materiaal bevatten. Over het algemeen wordt aangehouden dat een slaapzak een zomerslaapzak is als de comfort temperatuur boven 10°C en meer ligt.

Materiaal gebruikt bij zomerslaapzakken zijn over het algemeen polyester, katoen, polykatoen en synthetisch materiaal. Deze materialen zorgen ervoor dat de slaapzak voldoende ventileert, en voorkomt dat je slaapzak volledig onder het zweet zit.


Winterslaapzak

Een winterslaapzak is een slaapzak die je warmt houdt, zelfs als er vorst in de grond zit. Een goede winterslaapzak heeft een comfort temperatuur van -10°C en lager.

Hier is de kwaliteit en materiaalgebruik erg van belang, je ervaart namelijk erg veel ongemak als je een verkeerde koopt. Veelvoorkomend materiaal dat gebruikt wordt voor een goede winterslaapzak zijn dons, kunstvezel, polyester, polykatoen, en synthetisch materiaal.


4 seizoenen slaapzak

Wat is een 4 seizoenen slaapzak? Een 4 seizoenen slaapzak is niet specifiek gemaakt voor de zomer of de winter. Dit betekent dat de comfort temperatuur over het algemeen tussen de 0 en 10°C wordt geschat.

Eigenlijk is de term 4 seizoenen niet juist, aangezien het in de winter te koud zal zijn om in deze slaapzak te slapen, en in de zomer net iets te warm. Vaak wordt daarom bij het gebruik van een 4 seizoenen slaapzak thermokleding in de winter aangeraden. In de zomer wordt aangeraden om met de slaapzak open te slapen en te laten luchten gedurende de dag.


Materialen

Er zijn verschillende materialen waarvan een slaapzak gemaakt wordt, namelijk: Dons, kunstvezel, polyester, katoen, polykatoen, holle kunstvezel, polyamide, nylon, en synthetisch materiaal. Dons is gemaakt van donsveren, en is over het algemeen een warmte isolerend luxe product. Daarom is het vooral voorkomend in winterslaapzakken.1

Kunstvezels zijn textielvezels die niet als zodanig in de natuur voorkomen maar met behulp van spindoppen worden gemaakt in een machinaal spinproces. 2

Polyester, Polyamide, Nylon zijn kunstvezels op kunstmatige basis die al sinds 1890 gemaakt worden, en komen dus niet in de natuur voor. 2 Daarnaast bezit Nylon waterafstotende eigenschappen.

Synthetisch materiaal is eigenlijk een ander woord voor kunstmatig samengesteld materiaal.3 Dit kan in slaapzakken verschillende samenstellingen zijn. Zo wordt polyester gemengd met katoen polykatoen genoemd, maar ook gewoon synthetisch materiaal. Het is dus een verzamelnaam, en het ene synthetische materiaal is niet te vergelijken met het andere synthetische materiaal.


TOG waarde

Een veelgebruikte term bij baby- en kinderslaapzakken, de TOG waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade, en geeft aan in hoeverre lichaamswarmte vast wordt gehouden. Aan de hand van de TOG waarde kan je bepalen of de baby het niet te koud of te warm heeft. 4

Zomerslaapzakken hebben een lage TOG waarde, omdat het in de zomer warmer is en ze dus minder isolatie nodig hebben. Zomerslaapzakken hebben gemiddeld een TOG waarde tussen 0.0 en 1.0. Lente en herfst slaapzakken hebben een TOG waarde tussen 1.1 en 2.1. De TOG waarde van winterslaapzakken is tussen de 2.2 en 4.0.

Dan heb je ook nog 4 seizoenen slaapzakken, deze zit tussen de 0.25 en 2.5 in, vaak is de TOG waarde van een 4 seizoenen slaapzak aan te passen, door bijvoorbeeld enkel de buitenzak te gebruiken of door de mouwen af te ritsen.


Afmetingen

Bij de specificaties van slaapzakken zetten wij neer wat de afmetingen zijn. Voor baby- en kinderslaapzakken zijn dit bijvoorbeeld 110 cm, 90 cm, 70 cm. Dit betekent dat bijvoorbeeld de slaapzak  70 cm lang is, en dus maximaal geschikt voor een baby van 76 cm.

Voor volwassenen slaapzakken staan bijvoorbeeld de volgende afmetingen: 210 x 80 cm. Dit betekent dat de lengte van de slaapzak 210 centimeter is, en de breedte 80 centimeter.

Voor winterslaapzakken is dit extra van belang, want als je te veel ruimte onder in de slaapzak hebt, des te meer energie je lichaam verbruikt om die extra ruimte op te warmen.

Aan de andere kant wil je ook geen te kleine slaapzak kiezen. Gemiddeld is een slaapzak van 210 cm geschikt voor een persoon van 195 cm, met een marge van 5 cm. Als je dus 195 cm lang bent, dan wil je een slaapzak van 210 cm of langer.  


Gewicht

Een andere belangrijke factor voor het kiezen van een juiste slaapzak is het gewicht van de slaapzak. Tenminste bij reizen waarbij je zelf de slaapzak moet dragen. Ga je bijvoorbeeld met de fiets op vakantie, dan is het niet fijn om een zware slaapzak mee te hebben.

Ook voor het backpacken of bergbeklimmen wordt aangeraden een lichte geschikte slaapzak mee te nemen. Daarom is het belangrijk om ook hier even naar te kijken.


Ben je er al uit of je een winterslaapzak wilt kiezen, of benieuwd naar de Nomad Slaapzakken? Of ben je op zoek naar de beste babyslaapzakken met de juiste TOG waarde? We hopen met al deze informatie jouw zoektocht om een goede slaapzak te kiezen een stuk makkelijker te hebben gemaakt.

1 Bron: Wikipedia
2 Bron: NCR
3 Bron: Encyclo
4 Bron: Jollein