Informatie: Koelbox aansluitingen

Wat is een 12v aansluiting?

Een 12V aansluiting is een 12 volt aansluiting. Een 12 volt aansluiting is de aansluiting die aanwezig is in de auto. Een 24 volt aansluiting is vaak aanwezig in een vrachtwagen.

Heel simpel gezegd: of je de stekker in het stopcontact krijgt, en of je stroom krijgt als je de stekker in het stopcontact doet.

12 V aansluiting

Daarom is het belangrijk om een koelbox te kiezen die de juiste aansluiting heeft. Wil je bijvoorbeeld producten koelen in de auto? Dan zoek je een 12V koelbox, of een autokoelbox.


Wat is een 230V aansluiting?

230 V aansluiting

230V staat voor 230 Volt. Een 230 volt aansluiting is de “normale” aansluiting zoals je gewend bent. Zoals op de afbeelding te zien is dit een “gewone” stekker.

Het is belangrijk om een goede aansluiting te kiezen, want een 12V aansluiting past niet in een 230V stopcontact.


Wat doet een niet elektrische koelbox?

Een niet elektrische koelbox is vaak een koelbox met een passieve koeltechniek. Maar het kan ook een koelbox op gas zijn. Absorptie koelboxen hebben vaak de mogelijkheid om ook op gas te werken. Dit is handig als je op een camping staat zonder elektriciteit.

Passieve koelboxen werken met een isolatietechniek, en hebben geen koelbox aansluiting. Hoe lang de inhoud koel blijft hangt af van de kwaliteit isolatie.

Zo heb je bijvoorbeeld merken die isolatieschuim gebruiken (zoals Campingaz koelboxen), maar ook merken die enkel een dubbele wand met lucht ertussen doen.

Dubbele wand isolatie koelbox

Bovendien hangt de tijd hoe lang iets koel blijft af van de hoeveelheid koelelementen die gebruikt worden. Zo blijft een koelbox langer koel als er meer koelelementen in gedaan worden. Echter kan je er dan minder spullen in kwijt, vandaar dat het van belang is om een goed isolerende koelbox te kiezen.


Nog meer vragen over koelboxen? Check de informatie pagina over koelboxen, ontdek welke soorten er zijn, waarin ze verschillen zodat jij beter kan beslissen welke je zoekt!