De beste Shimano molens op een rij!

Zoek je een Shimano molen om het lekkerste te vissen? Bekijk dan de top 6 hier!

Een goede molen is cruciaal voor het vissen. Je wilt niet dat deze vastloopt bij het inhalen, of dat de lijn makkelijk in de war raakt. Het zal je maar gebeuren dat je tijdens het vechten ook nog eens weerstand krijgt van je materiaal!

Daar heb je met een Shimano Molen geen last van! Shimano is een merk dat garant staat voor kwaliteit en waar uitgebreid mee is getest. Niet voor niets dat veel sportvissers gebruik maken van Shimano hengelequipment.

Zijn Shimano molens goed?

Over het algemeen worden Shimano molens goed beoordeeld. Als je aan een willekeurige visser vraagt wat hij gebruikt is de kans groot dat het een Shimano molen is. Shimano heeft namelijk een breed assortiment dat ze aanbieden, voor zowel de amateur als de prof.

Je hebt Shimano molens in verschillende prijsklassen. Het verschil in prijs zit hem in de materialen die gebruikt zijn. Over het algemeen is een duurdere Shimano Molen een stuk duurzamer en kan je deze vaker gebruiken voordat deze slijtage laat zien. Een goede Shimano Molen kan zo 20+ jaar mee gaan!

Benieuwd wat de beste Shimano molens op dit moment zijn? Bekijk dan de onderstaande top 6!


Shimano Ultegra Spod XTD – Big Pit Molen

Shimano Ultegra Spod XTD - Big Pit

Bekijk deze molen bij bol.com ›

Deze Shimano molen is een Big Pit, dat wil zeggen dat het een vrijloopmolen is met een extra grote spoel. Hierdoor heb je meer lijncapaciteit en kun je met gemak ver over grote wateren gooien. En het werpen van de lijn gaat met deze Shimano erg soepel.

Dit is omdat de Shimano Ultegra Spod XTD is uitgerust met vijf lagers, en met drie lijnclips. Hierdoor kan je heerlijk vissen. Bovendien is de molen gemaakt van aluminium en met 630 gram ook niet al te zwaar. De molen is ook van goede kwaliteit, en staat garant voor vele mooie vissessies.   

Lagers: 4+1
Soort: Big Pit
Merk: Shimano
Ratio: 5.2:1
Slinger: Enkel
Prijs: ± € 165,-

✔️ Ontworpen voor vissen op witvis
✔️ Strakke zwarte vormgeving
✔️ Extra veel lijncapaciteit
✔️ Uitgerust met vijf lagers
✔️ Gaat lang mee


Shimano Twinpower FD | 4000MHG

Shimano Twinpower FD | 4000MHG

Bekijk deze molen bij Raven ›

De Shimano Twinpower FD is vernieuwd en verbeterd met een metalen spoel met een krachtige kwaliteit en stevigheid. Bovendien is de duurzaamheid verbeterd dankzij de metalen Hagane Body. Daarnaast voelt de molen ook goed in balans wanneer deze aan de hengel zit.

Het soepele werpen en inhalen voelt vergelijkbaar met de dure Shimano Stella (zie onder). Dit komt omdat dezelfde techniek is gebruikt (X-Ship constructie en combinatie van Aero Wrap II met aluminium spoel). Kortom, deze Shimano molen is erg goed en kan afhankelijk van de maat zeer krachtige vissen bevechten.

Lagers: 9+1
Soort: Spinmolen
Merk: Shimano
Ratio: 5.8:1
Slinger: Enkel
Prijs: ± € 400,-

✔️ Stijve krachtige molen
✔️ Vloeiende werpmogelijkheid
✔️ Geschikt voor zowel zoet als zout water
✔️ Verschillende types beschikbaar
✔️ Materiaal van goede kwaliteit


Shimano molen Saragosa 25000SW

Shimano Saragosa 25000SW

Bekijk deze molen bij Raven ›

Deze Shimano molen is ontworpen voor zoutwater vissen, maar aangezien het een spinmolen is kan hij ook gebruikt worden voor allround vissen. Hij is echter ideaal voor zoutwatercondities dankzij de extra corrosiebescherming en de waterproof bescherming van de spoel en slip.

Bij de Saragosa van 25000 werp je makkelijk en soepel dankzij de overbrenging van 4:4:1. Dit is goed om vissen van 20 kilo naar binnen te halen. Maar ook andere maten hebben goede specificaties, zo heeft de 5000 5:7:1, en kan die tot wel 10 kilo naar binnen slepen.

Lagers: 6+1
Soort: Spinmolen
Merk: Shimano
Ratio: 4.4:1
Slinger: Enkel
Prijs: ± € 309,-

✔️ Uitstekende prijs-kwaliteit
✔️ Bestand tegen zoutwater
✔️ Fijne grip en draaikracht
✔️ Beschikbaar in de maten 5000-25000
Relatief weinig lagers


Shimano Stella SW 30000PG

Shimano molen Stella SW 30000PG

Bekijk deze molen bij bol.com › Bekijk deze molen bij Raven ›

Deze kanjer is echt voor de grote roofvisser! Naast zijn gouden uiterlijk is ook zijn innerlijk van goud. Met 30000PG is hij zo stevig gemaakt om de grootste vissen (30kg) te vangen. Is dat niet je plan? Dan is ook een kleinere, en goedkopere, versie te verkrijgen.

Bovendien is deze molen ontworpen op kracht, sterkte en duurzaamheid. Dit zie je ook terug in de specificaties. Zo bezit de Stella 14+1 kogellagers, het X Tough Drag systeem, Aero Wrap II met AR-C spoel, en de X Rigid Gear met X Ship. Kortom, het is echt een beest van een molen!

Lagers: 14+1
Soort: Spinmolen
Merk: Shimano
Ratio: 4.4:1
Slinger: Enkel
Prijs: ± € 1279,-

✔️ Zoutwater bestendig
✔️ Nauwkeurige slip afstelling
✔️ Krachtig molen systeem
✔️ Perfecte werpmogelijkheid
✔️ Fijne lijnopspoeling
➖ Helaas ook gouden prijs


Shimano molen FX 1000 FC

Shimano FX 1000 FC

Bekijk deze molen bij bol.com › Bekijk deze molen bij Raven ›

Deze lijkt op de gouden Shimano Stella, alleen is hij een stuk kleiner (1000). Bovendien heeft deze 2+1 kogellagers en een overbrenging ratio van 5:0:1, wat de inhaalsnelheid langzamer maakt. Maar overal is het een goede Shimano molen voor de beginnende visser.

De FX serie is ook gemaakt voor de beginnende visser, zodat je leert wat het materiaal doet en waar jouw voorkeuren liggen. Voor de 1000 is de maximale aantal kilo’s dat je naar binnen kan halen ongeveer 3 kg(7lb), dit loopt op tot 8,6kg (19lb) voor de Shimano FX 3000 FC.

Lagers: 2+1
Soort: Spinmolen
Merk: Shimano
Ratio: 5.0:1
Slinger: Enkel
Prijs: ± € 30,-

✔️ Ideaal voor de beginnende visser
✔️ Lichtgewicht (205 gram)
✔️ Geschikt voor het allround vissen
✔️ Goedkoop


Shimano Baitrunner ST 10000RB

Baitrunner ST 10000RB

Bekijk deze molen bij bol.com › Bekijk deze molen bij Raven ›

Deze vrijloopmolen gemaakt als baitrunner heeft de voordelen van twee werelden. Aan de ene kant zit hij vol met technische snufjes, zoals nette lijnopspoeling, dubbele slinger en vijf kogellagers. Terwijl hij aan de andere kant nog hartstikke betaalbaar is!

Het is een kwaliteit Shimano molen, die met de maat 10000 ideaal is als je wilt roofvissen met jerkbaits, bijvoorbeeld op stevige baars, snoek of snoekbaars. Wel belangrijk om te melden is dat deze Baitrunner geen Baitcast reel is, zie hier voor meer informatie over verschillen tussen vismolens en reels.

Lagers: 4+1
Soort: Baitrunner
Merk: Shimano
Ratio: 4.6:1
Slinger: Dubbel
Prijs: ± € 75,-

✔️ Ontworpen als instapmodel baitrunner
✔️ Werpt soepel weg
✔️ Stevige kwaliteit
✔️ Fijn in gebruik
✔️ Beschikbaar als 6000, 8000 & 10000


P.s. Weet je niet welke maat je nodig hebt? Check dan het artikel over vismolens en reels.