Welke doodaas wil je kopen?

Ben jij van plan om doodaas te kopen? Weet je niet waar, of welke? Check dan dit artikel. In dit artikel wordt beschreven welke je wilt hebben, wat de voordelen van doodaas zijn en waar je ze kunt kopen.

Waarom zou je doodaas kopen?

Het is geen verassing dat levend aas vissen de beste resultaten opleveren tijdens het roofvissen. Echter is dit in Nederland (en andere landen ook) verboden. Enkel wormen, maden en casters zijn toegestaan als levend aas.

Maar dit is niet (altijd) genoeg om grote roofvissen aan de haak te slaan. De volgende beste optie volgens menigeen visser is het doodaas vissen. Hierna komt het kunstaas vissen.

haring

Wanneer is het aantrekkelijk om met doodaas te vissen?

Roofvissen staan erom bekend dat ze hun prooi aanvallen. Hierdoor werkt levend aas, en ook bewegend kunstaas zo goed. Echter zijn roofvissen ook lui, dat wil zeggen dat ze een lekkere snelle hap niet aan hun voorbij laten gaan. Hierdoor kun je eigenlijk heel het jaar door met doodaas vissen.

sardine

Echter, is het in de winter nog aantrekkelijker voor de vis. Dit heeft verschillende redenen, ten eerste is de voorraad prooivis lager. Dit komt door ziektes, omdat ze al heel het jaar gejaagd zijn en door andere natuurlijke omstandigheden. Hierdoor moeten roofvissen dus meer hun best doen voor een lekkere maaltijd.

Ten tweede zit er minder zuurstof in het water in de winter. Ten derde is de watertemperatuur kouder. Beide factoren die de roofvis stress bezorgen en hongerig maken. Dit is waarom het doodaas zo aantrekkelijk wordt voor de hongerige en gestreste roofvis om toe te happen.  

Wat zijn de voor- en nadelen van doodaas vissen?

Geeft een hele aantrekkelijke geur af voor de vis.
De geur en de olie uit het aas trekt vissen aan.
Je hoeft het aas niet te laten bewegen, ook stil komen er vissen op af, ideaal als je op de perfecte hoogte aan het dropshotten bent. Maar ook als je statisch aan het vissen bent.
De snoek is zelfs beter te vangen met doodaas dan met levend aas.
In te vriezen (lang te bewaren vergeleken met levend aas).
Van tevoren een goed plan maken waar je op wilt gaan vissen.
Als het aas is opgegeten kan je het niet nog eens gebruiken (vergeleken met kunstaas).


Welke doodaas kopen?

Oké je hebt besloten dat je dus dood aas wilt gaan vissen, maar welk aas moet je precies gebruiken? Eigenlijk kan je bijna elke vis gebruiken, maar sommige zijn aantrekkelijker dan andere.

Bijvoorbeeld omdat je haak niet goed in de structuur van de vis blijft steken. Maar ook omdat het afhankelijk is van wát je wilt gaan doen, en waarop je wilt gaan vissen.

voorn
Wat?Geschikt voor:
Meelwormen, wasmotlarven, madeno.a. baars en forel
Kleine aasvissenDropshotten / verticalen (vistechniek)
Grote aasvissen, zeevissen zoals: sardines en haringRoofvissen (bijv. snoek, snoekbaars, meerval, paling)

Voorbeelden van aantrekkelijke doodaas:

Haring

De haring is een typische vette zeevis, deze wordt door de luie roofvissen als erg lekker gezien. Een zeevis heeft namelijk meer vet dan een zoetwater vis.

Dit maakt hem des te aantrekkelijker voor de roofvis! Hij is zowel in groot (21 tot 26 cm) als klein (15 tot 20 cm) formaat te bestellen.

Hele seizoen inzetbaar
✅ Verpakt per ca. 2-4 stuks
✅ Zeevis


Sardien

De sardien is een zeevis, met heerlijke oliën die vrijkomen in het water. Sardines hebben een sterke geur, en ze zijn erg eenvoudig om je haak goed in te zetten.

Dit komt omdat ze een sterke structuur hebben. Het zijn redelijke aasvissen van ongeveer 19 tot 23 centimeter lang.

Goede structuur om je haak in te zetten
✅ Verpakt per ca. 5-6 stuks
✅ Zeevis


Voorn

De voorn is een van de klassieke aasvissen. Dit komt omdat ze veel worden gevangen in Nederland, ze zijn bijna in elke sloot wel te vangen.

Bovendien zijn ze ook aantrekkelijk omdat ze in het water een sterke geur afgeven, en omdat er veel visvlees aan zit.

Bijna altijd te verkrijgen
✅ Ook middelkleine voorntjes beschikbaar (15-21cm)
Verpakt per ca. 2-3 stuks (20-28cm)


Horsmakreel

Een andere populaire aasvis is de horsmakreel ook wel speedo genoemd in het Engels. Ze zijn zeer geschikt om in te vriezen, zo blijven ze lekker vers. Voor gebruik haal je ze uit de vriezer, snijd je ze in stukken van 2 cm en rijg je ze aan een deadbait-haak (maat 2 tot 6).

De structuur van de vis is stevig. Hierdoor blijft je haak stevig zitten aan de vis en kun je dus goed verticalen of dropshotten. Een horsmakreel bevat meer vet, en is dus aantrekkelijker voor de snoek, snoekbaars of meerval dan een gewone makreel.


Credits:

De omslagfoto (als ook de onderstaande afbeelding) zijn bewerkte screenshots van een YouTube filmpje gemaakt door The Ginger Fisherman. Op dit filmpje is een vet onderwaterbeeld te zien, terwijl hij aan het vissen is. Je ziet hier wat een snoek doet bij doodaas en bij levend aas. Klik hier om het filmpje te bekijken.