Casters (waar) kopen of kweken?

Vissen met casters is bijna een gegarandeerd succes, niet voor niets dat het gebruik van casters een favoriet is onder de vissers.

Maar op de vraag of je zelf casters moet kweken, of kopen zijn vissers het niet eens. De ene zweert bij de eigen kweek omdat er volgens hen echt kwaliteit verschil zit, de andere merkt daar geen verschil in.

casters aan de haak

Wat zijn casters?

Casters zijn verpopte maden. Dit maakt onderdeel uit van het natuurlijke proces van de made. Een made is een larve van een vlieg of een mug. Deze is pootloos en meestal (geel) wit. Een made vervelt een aantal keer voordat het een caster wordt. In deze pop ontwikkeld de made zich tot vlieg.

Kweken of kopen?

Zelf ben ik fan van kopen, het is eenvoudig, gemakkelijk en snel. Maar het is een afweging die je zelf moet maken. Het kweken van casters is uiteindelijk voordelig, bovendien is het een interessant proces. Het nadeel is wel dat je oogst kan mislukken. Bij het kopen van casters heb je bovendien ook geen bak met maden in je huis (niet elke huisgenoot is daar blij mee). Kortom, kopen is eenvoudiger dan kweken, maar wel prijziger.

Kopen:Kweken:
Snel beschikbaar Voordelig
Geen zorgen Interessant proces
Kost geen tijd Je hebt zelf de caster kwaliteit in de hand
Duurder dan kweken Bak met maden in huis
Op tijd bestellen (regelmatig uitverkocht) Veel werk (tijd intensief karwij)
  Op tijd beginnen voordat je gaat vissen

Waar kun je casters kopen?

Je hebt verschillende aanbieders van casters. Zo heb je de Baitshop, Versdevase en Raven. Deze verkopen casters die vaak zijn gekweekt door een ander bedrijf.

Zo verkoopt Raven bijvoorbeeld casters die zijn gekweekt door Evezet. Evezet is een hengelsport bedrijf, en ze zijn bekend van hun ruime competitie kwaliteit assortiment lokvoer en visaas. 

De prijs verschilt per bedrijf, per hoeveelheid, als ook de kwaliteit van de casters. Zo vragen sommige per 250 gram voor €3,- en andere vragen voor 1000 gram €8,-.


Algemene tips:

1) Knijp de caster lichtjes in wanneer je deze aan de haak rijgt. Hierdoor wordt de geur goed in het water verspreid en wordt het aas nog aantrekkelijker.

2) Enkele handjes bijvoeren maakt het vissen op de stek nog succesvoller.

3) Er zit een verschil tussen donkere en lichte casters. Een zwart gekleurde caster blijft drijven. Dit is ideaal voor op dagen dat vissen moeilijk aast. Vissen vinden dan zo’n drijvende caster aanlokkelijker dan zinkende.

4) Je kunt ook imitatiecasters gebruiken, en deze bedwelmen met een heerlijke smaak/geur stof. Afhankelijk van hoe de vissen zich voelen kan dit juist goed werken. Bijvoorbeeld de combinatie van JVS imitatiecasters en Pro Line Coco Banana.

Waarom wil je vissen met casters en maden tegelijkertijd?

Een goede vistechniek is om zowel maden als casters uit te zetten. Als je dit bij stromend water doet dan krijg je een stroom casters die sneller afzinkt dan de maden. Hierdoor krijg je twee verschillende voersporen, en kan je dus op beide sporen vissen. 


Kweken: zelf casters maken

Je kunt natuurlijk ook zelf casters maken. Dit kan je doen door maden in een bak met houtzaagsel te houden. Het kweken van casters is een kunstje, die je geduldig moet aanleren. Zo kun je ook foute oogsten hebben, waar je eigenlijk alleen maar velletjes in de bak aantreft.

Het belangrijkste is om te starten met jonge maden. Oude maden herken je aan dat ze géén vlekje meer hebben. Dit vlekje is de voedselvoorraad van de made, hier groeien ze op. Des te groter dit vlekje, des te jonger de made.


Benodigdheden:


Stappenplan casters maken:

1) Koop 1 week van tevoren castermaden

2) Leg de maden op een zeef (4-6mm). Hierdoor worden de dode maden en velletjes gescheiden.

3) Was de maden grondig met water.

4) Neem een grote plastic emmer of bak en vul deze met fijn zaagsel. Hou dit zaagsel vochtig, maar laat ze niet verdrinken.

5) Plaats het 1 tot 2 dagen in de koelkast. Wanneer je zwarte vlekjes op de maden ziet is het verpoppingsproces begonnen.

6) Zodra je de stipjes ziet weet je welke maden leven, en welke er dood zijn. Nu kun je met een zeef de dode maden en velletjes als ook de te vroeg gercasterde maden scheiden.   

7) Zet de bak nu op een warme plek (tussen 20°C en 25°C) voor 1 dag.

8) Wederom zeven om de dode maden te scheiden van de goede.

9) Zet nu de bak met maden voor een halve dag weg in de koelkast. Vervolgens zeef je de maden weer.

10) Zet de maden weer in de warme omgeving (tussen 20°C en 25°C). Gedurende de dag meerdere keren zeven. Maden ontvellen namelijk gemiddeld 5x voordat ze een caster worden. Het verschilt per made wanneer ze een caster worden, je kunt dit vertragen door de maden terug in de koelkast te zetten.

11) Zodra de maden casters worden (vaak gebeurd dit niet in 1 keer, dus je zult ze handmatig moeten scheiden) spoel het zaagsel af. Je kunt de casters nu gebruiken.

Kweektips:

De casters blijven rond 3 tot 10 dagen goed. Dit is afhankelijk van hoe je de casters bewaard. Gebruik je een seal apparaat die ze luchtdicht verpakt? Bewaar je deze vervolgens in de koelkast? Dan blijven ze tussen 10 dagen tot 3 weken goed. Bewaar je ze in een pot met water in de koelkast? Dan blijven ze ongeveer 3-8 dagen goed.

Wil je geen neutrale casters maar casters met een geur/smaakstof? Dit kan, voeg dan bij het zaagsel een geur/smaakstof toe. Dit kan voordelig zijn, zo worden ze nog aantrekkelijker.

Het meenemen van de casters kan je het beste doen in een madendoos die je goed kunt afsluiten, maar waar wel lucht bij kunt komen (casters zijn levende wezens). Bijvoorbeeld deze madendoos van X2, of deze van Guru Bait.